Sinaxar 1 Iunie

Sinaxar 1 Iunie

În ziua întâi, pomenirea Sfântului Mucenic Iustin Filozoful.

Sfantul Iustin Martirul si Fiolosoful s-a nascut catre anul 114 în Sichem, un vechi oras al Samariei, din parinti greci pagâni. A trait pe vremea împaratilor Antonin cel Pios (138-161) si Marcus Aurelius (161-180), si s-a numit "filosof" fiindca din copilarie s-a osârduit cu studiul filosofiei pagâne, iar mai apoi cu cel al filosofiei Adevarului, învatatura lui Hristos.

In jurul vârstei de 30 de ani Iustin a primit sfântul botez (între anii 133 si 137) si apoi a deschis o scoala de filosofie crestina. Deci mergând la Roma în anul 155, a dat mai sus zisului împarat Antonin o apologie în scris împotriva ratacirii idolilor, si dezvinovatitoare pentru credinta în Hristos, cu care pe una, adica credinta crestinilor, o adeverea si o întarea, iar pe cealalta, adica înselaciunea idoleasca, o supunea cu dovediri din Scripturi.

Mai târziu, în anul 161, putin dupa urcarea pe tron a împaratului Marcus Aurelius, el a scris o a doua Apologie, adresata de aceasta data Senatului Roman.

Deci, fiind zavistuit de Crescent filozoful, a fost omorât cu viclesug, chinuit fiind mai înainte cu multe chinuri.

Acesta pentru viata lui curata si fara prihana, ajungând la fapta buna cea desavârsita, si ajungând plin de toata întelepciunea, si dumnezeiasca si omeneasca, a lasat pentru toti credinciosii scrieri pline de toata întelepciunea si folosul care dau mare cunostinta celor ce le citesc.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Iust, Iustin, Hariton, Harita fecioara, Evelpist, Ierax, Peon si Valerian.

Acesti sfinti s-au nevoit la Roma, stând înaintea lui Rustic eparhul, si dupa multe chinuri li s-au taiat capetele. Însa se spune ca mai înainte de taiere, a zis Sfântului Iustin eparhul: “Voi credeti, ca daca veti fi omorâti va veti sui la ceruri, si veti lua vreun bine?” Iar el zise: “Nu ni se pare, ci suntem adeveriti, cum ca îndata ne vor primi bune rasplatiri si desfatata primire”. Si asa li s-au taiat capetele.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Firm.

Acesta a fost în zilele lui Maximian si pentru credinta în Hristos a fost prins si adus catre Magon ighemonul, si neplecându-se a aduce jertfa la idoli, a fost dezbracat si batut cu vine, dupa aceea a fost spânzurat, chinuit în multe feluri, iar la sfârsit i-au taiat capul, si asa a luat cununa luptelor sale.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Tespesie.

Acesta a fost în zilele împaratului Alexandru Sever si pentru marturisirea în Hristos a fost prins de Simpliciu, guvernatorul Capadociei, pentru ca era si el din Capadocia, si adus în capistea idolilor, ca sa faca jertfa la idoli. Dar nevrând el sa faca aceasta, ci mai vârtos batjocorind idolii, a fost chinuit mult în multe feluri. Apoi a fost adus iarasi în capistea idolilor, unde aduceau elinii jertfe, si apropiindu-se, a surpat jos jertfelnicul cel idolesc. Si îndata a fost bagat într-o tigaie înfierbântata la foc plina de untdelemn, de smoala si de seu, si stând în ea doua zile, a iesit sanatos si pe multi necredinciosi i-a întors la credinta lui Hristos, pentru marimea minunii. Si mai pe urma l-a scos din cetate, si i s-a taiat capul.

Cu ale lor sfinte rugãciuni, Doamne, miluieºte-ne ºi ne mântuieºte pe noi. Amin.