Sinaxar 18 Ianuarie

Sinaxar 18 Ianuarie

În aceasta luna, în ziua a optsprezecea, pomenirea celor între sfinti parintii nostri Atanasie si Chiril, patriarhi ai Alexandriei.

Sfântul Atanasie cel Mare, arhiepiscopul Alexandriei

Sfântul Atanasie a trait în zilele marelui împarat Constantin si ale urmasilor sai. A luat parte la Sinodul întâi ecumenic de la Niceea, unde, diacon fiind, a rusinat pe Arie prin întelepciunea si dovezile aduse din Sfânta Scriptura. Dupa moartea lui Alexandru a ajuns arhiepiscop al Alexandriei, dar a fost alungat de împaratul Constantin prin multe locuri si multe a patimit, fiind continuu prigonit timp de patruzeci si doi de ani. Mântuitorul Hristos, a Carui Dumnezeire a aparat-o cu îndârjire, l-a asezat la batrânete iarasi în scaunul arhiepiscopiei sale, de unde s-a mutat catre Domnul.

Sfântul Chiril, patriarh de Alexandria

Iar sfântul Chiril a trait în zilele împaratului Teodosie cel Mic, fiind nepot si urmas în scaun al lui Teofil, arhiepiscopul Alexandriei. Sfântul Chiril a fost aparator la Sinodul al treilea Ecumenic din Efes, unde a înfruntat pe rau-credinciosul Nestorie, care a bârfit multe hule împotriva Sfintei Stapânei noastre Nascatoare de Dumnezeu. Deci, stralucind cu multe bunatati sufletesti, sfântul Chiril a raposat întru Domnul în ce priveste faptura lor, sfântul Atanasie era un om de statura potrivita, putin cam spatos si cam gârbovit, cu fata vesela, cu culoarea fetei placuta, plesuv, cu nasul putin încovoiat, barba nu lunga, dar lata, acoperindu-i obrajii, cu gura mica, nu prea carunt, nici de tot alb, ci numai putin galbui.

Iar sfântul Chiril avea fata neteda, sprâncenele groase, mari si încercuite îi împodobeau fruntea; nasul încovoiat cu narile pleostite; obrazul lat, buzele groase, gura larga, cam plesuv la tâmple, barba deasa, lunga si cuvioasa, cu parul des si galbui amestecat cu caruntete.

Tot în aceasta zi, pomenirea sfintei mucenite Xenia, care în foc s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea cuviosului parintelui nostru Marcian cel din Cipru.

Cu ale lor sfinte rugãciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mântuieste pe noi. Amin.