Sinaxar 22 Iunie

Sinaxar 22 Iunie

În aceasta luna, în ziua a douazeci si doua, pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Eusebie, episcopul Samosatelor († 380).

Acesta a trait în zilele împaratului Constantie, fiul lui Constantin cel mare, si era râvnitor fierbinte al drept-slavitoarei credinte, si avea atâta vitejie a sufletului, si atâta defaima lucrurile acestea trecatoare, si se nevoia ca sa se sporeasca dreapta credinta si Ortodoxia, macar ca împaratul avea gând împotriva, fiindca era arian; pentru aceasta atunci când îl înfricosa si îl înspaimânta Constantie ca-i va taia mâna dreapta, de nu va scoate alegerea cea facuta de marele Meletie, care era la dânsul, el a întins amândoua mâinile, primind cu bucurie mai degrab taierea lor, decât sa dea alegerea cea ceruta. Pe acest preacuvios parinte al nostru, în urma lui Constantie si a lui Iulian, cazând Valens în boala relei credinte arienesti, l-a scos din scaunul sau si l-a osândit sa fie izgonit la apa Dunarii. Dar dupa moartea lui Valens s-a întors sfântul la Samosata, episcopia sa, care se afla în Siria, aproape de râul Eufratului, în Mitropolia Edesei. Apoi dupa multe lupte si biruinte ce facuse în aceleasi lupte, si-a aflat sfârsitul mucenicesc, ca aruncând o femeie facatoare de rele si arianca, cu o caramida, de sus de pe un acoperis, lovi pe sfântul în cap, pe care înca mai înainte de a muri, sfântul a iertat-o, urmând Stapânului sau si întâiului Mucenic Stefan. Deci se face soborul si praznicul lui în biserica Sfântului Ioan Botezatorul, aproape de cea a Adrianilor.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Zinon si Zinas, sluga lui († 304).

Acestia erau din Filadelfia Arabiei, care din vechi se numea Eman. Zinon se afla ostas cu rânduiala, având pe Zinas sluga, si aflând pe Maxim guvernatorul ca jertfea idolilor, s-au declarat si s-au aratat cine sunt; pentru care Zinon a fost batut cu vine de bou, iar el stând aproape de jertfelnic, lovindu-l cu piciorul, l-a rasturnat. Pentru aceasta a fost cumplit chinuit, apoi fiind bagat în temnita, i s-au pus picioarele în butuc, unde intrând Zinas si fericind si sarutând legaturile lui, a fost închis si el din porunca guvernatorului. Dupa aceea au fost scosi iarasi la întrebare, si nevrând a se lepada de Hristos, au fost supusi la nenumarate si felurite chinuri, iar la urma li s-au taiat capetele cu sabia. Si se face praznicul lor, în sfânta mucenicie a Sf. Gheorghe la Chiparisie.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Pombian, care în mare fiind aruncat s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Galation, care în mare fiind aruncat s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenice Iuliani (Iuliana) si Satornin fiul ei, care prin foc s-au savârsit.

Cu ale lor sfinte rugãciuni, Doamne, miluieºte-ne ºi ne mântuieºte pe noi. Amin.