Sinaxar 23 Iunie

Sinaxar 23 Iunie

În aceasta luna, în ziua a douazeci si treia, pomenirea Sfintei Mucenite Agripina Romana.

Aceasta sfânta era nascuta si crescuta în vestita cetate a Romei. Si de mica da miros inimilor credinciosilor ca un trandafir într-o gradina, si gonea stricaciunea patimilor, pentru ca împodobindu-si sufletul cu fecioria si cu barbatia, si facându-se mireasa lui Dumnezeu, a alergat cu îndraznire si cu vitejie la mucenicie, dându-se pe sine la multe chinuri pentru iubirea si dragostea lui Hristos, Mirele sau.

Dupa aceea fiind batuta cu toiege la trup, a zdrobit prin bataile ei oasele pagânatatii, si fiind dezbracata de haine, a mustrat si a defaimat goliciunea vrajmasului. Si legând-o cu legaturi si punând-o la munci, si de înger fiind dezlegata, a dezlegat toata credinta cea rea. Drept aceea în acele chinuri si-a dat sufletul la Dumnezeu. Iar acestea a patimit sfanta in timpul imparatiei lui Valerian (253-259).

Iar Vasa, Paula si Agatonica, luând pe ascuns trupul sfintei din cetatea Romei si trecând din loc în loc, si facând îndelunga calatorie pe mare, au sosit la eparhia Siciliei, si l-au pus acolo. Si îndata s-a izbavit Sicilia de întunecoasa rautate a demonilor, iar agarenii încercând sa fure cetatuia bisericii ei, si-au gasit pieirea desavârsita. Si de atunci pâna astazi se curatesc leprosii, mergând acolo cu credinta, si orice boala trece cu rugaciunea ei.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Aristocleu preotul, Dimitrian diaconul si Atanasie anagnostul.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Eustohie preotul si cei împreuna cu el, Gaie nepotul sau, si fiii sai Lolia, Prov si Urban (secolul al IV-lea).

Cu ale lor sfinte rugãciuni, Doamne, miluieºte-ne ºi ne mântuieºte pe noi. Amin.