Sinaxar 29 Noiembrie

Sinaxar 29 Noiembrie

În aceasta luna, în ziua a douazeci si noua, pomenirea Sfântului Mucenic Paramon si a Sfintilor 370 de mucenici, care au marturisit împreuna cu el.

Acestia au trait pe vremea împaratului Deciu si a lui Achilin, mai-marele Rasaritului. Iar pricina credintei în Hristos si a sfârsitului lor, aceasta a fost. La locul Balsatiei ce se cheama Ieron, se afla multe si bogate izvoare de ape fierbinti, în chip minunat tamaduind bolile. Mergând la acel loc pentru tamaduirea trupului sau, Achilin, care cârmuia Rasaritul, a poruncit sa-i aduca dupa dânsul de la Nicomidia pe câti crestini care erau acolo, legati pentru credinta cea în Hristos. Si mergând Achilin în capistea Isidei, si facând întinatele jertfe, a poruncit sfintilor mucenici sa se închine si sa faca jertfa la idoli. Dar ei lepadându-se a face una ca aceea, a poruncit sa fie dati la moarte toti. Si asa vitejii mucenici au luat cununa nevointei de la împaratul a toate Hristos Dumnezeu, întarindu-se cu puterea Lui, fiind la numar trei sute saptezeci. Pe acestia vazându-i Sfântul Paramon asa fara mila omorâti, a strigat cu glas mare, zicând: “Mare pagânatate vad, ca necuratul acesta stapânitor înjunghie ca pe niste dobitoace atâtia drepti”. Iar Achilin auzind aceasta si aprinzându-se de mânie, îndata a poruncit sa-l omoare. Deci l-au prins trimisii si nu îngaduiau ca unul sa-i omoare, ci cu totii înaintea judecatorului se sileau si se nevoiau sa verse sânge nevinovat cu mâinile si cu armele lor, unii lovindu-l cu sulitele, altii bagându-i trestii ascutite prin limba si în celelalte madulare ale trupului si i-au dat sfârsitul în locul acela sub privirile tiranului si l-au trimis la cerestile locasuri, ca sa se bucure vesnic împreuna cu cei trei sute saptezeci de mucenici. Deci sfintele lui moaste au fost îngropate împreuna cu moastele sfintilor celor zisi mai sus.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Filumen.

Sfântul Mucenic Filumen a trait pe vremea împaratului Aurelian, tragându-se din Licaonia (care este o parte a Capadociei). Lucrul sau era sa aduca grâu de vândut la Galatia. Acesta dar fiind pârât la mai-marele Ancirei, Felix, si fiind adus înaintea lui, a marturisit ca este crestin. De aceea a fost supus la felurite si nenumarate chinuri, dupa care si-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu, de la Care a primit cununa muceniciei cea nevestejita.

Tot în aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Nicolae, arhiepiscopul Tesalonicului.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului sfintitului Mucenic Ioan din Persida.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sf. sase Mucenici, care s-au savârsit fiind prigoniti.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Urban, episcopul Macedoniei, care cu pace s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Dionisie, episcopul Corintului, care de sabie s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Pancosmie, care cu pace s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Cuviosului Pitirun, care cu pace s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Valerin, care de sabie s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Fedros, care în chinuri s-a savârsit.

Cu ale lor sfinte rugãciuni, Doamne, miluieºte-ne ºi ne mântuieºte pe noi. Amin.